Durex'in yanında değiliz!

Ekim 27, 2020 - 14:00
Mart 23, 2022 - 12:12
 74
Durex'in yanında değiliz!

Durex’in yanında değiliz! Ne oldu? 5 Ağustos 2015 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde Ukrayna’da Shakhtar Donetsk ve Fenerbahçe futbol maçı gerçekleşti. Bu maçın yayını sırasında Reckitt Benckiser Group’un markası olan Durex prezervatif bir reklam yayınladı. Reklamda aşağıda görülen görseldeki gibi “Ukrayna’da yanındayız” yazısı yer alıyordu. Bu konu hakkında ne düşünüyoruz? Ukrayna, birçok Doğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi, seks “ticaretinin” yoğun olduğu ülkeler arasındadır. Türkiye, istatistiksel olarak, Ukrayna’ya para karşılığı seks amaçlı seyahat eden erkeklerin sayısının en çok olduğu ülkelerdendir. Bir prezervatif markasının, Ukrayna’da gerçekleşen bir futbol maçında “yanındayız” mesajını yayınlıyor olmasının sebebi aşikârdır. Durex’in yayınlamış olduğu bu reklam, Ukrayna’yı seks amaçlı ziyaret edenlerin oluşturduğu ve tüm Ukraynalı kadınları etkileyen algıyı desteklemektedir. Ukrayna bir genelev değildir, Ukrayna’da yaşayan tüm kadınlar seks işçisi değildir. Bu algının beslenmesinden ötürü, Ukrayna’ya seyahat eden erkek turistlerin karşılaştıkları her kadından para karşılığı seks talep ederek cinsel tacizde bulunduğunu biliyoruz. Uluslar arası bir markanın Türkiye ayağının, Ukraynalı kadınları zan altında bırakarak bu algıyı pekiştirmesini kınıyoruz! Ayrıca, yaratılan bu algı nedeniyle ülkemize gelen pek çok kadın turistin tacize uğramasının teşvik edildiğini düşünüyoruz. Reckitt Benckiser Group Türkiye müşteri temsilciliğiyle hem telefon aracılığıyla hem de e-posta aracılığıyla yaptığımız görüşmelerden sonra Durex Türkiye Twitter hesabında aşağıdaki açıklama yayınlanmıştır. Bu açıklamanın, reklamda ima edilen “desteği” yok sayarak, durumu örtbas etmeye çalışan bir açıklama olduğunun bilincindeyiz. Biz, sağlıklı cinsel yaşamın her iki cinsiyet için de önemini bilen ve doğum kontrol yöntemlerini teşvik edenler olarak Durex’in esas amacının bir ülkenin kadınlarını zan altında bırakmak yerine sağlıklı cinsel yaşamın önemini pekiştirmek olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bu konu hakkında FEMEN’in yaptığı açıklamayı da buradan okuyabilirsiniz. Harekete geç! Reckitt Benckiser Group Türkiye ve Durex Türkiye’yi yayınlamış oldukları reklamdaki hatalarını kabul etmeye, bu reklamdan dolayı hem yazılı basında hem de sosyal medyada bir özür metni yayınlamaya davet ediyoruz. Reckitt Benckiser Group Türkiye ve Durex Türkiye’yi özür dilemeye çağırmak için bu link üzerinden bir imza atarak bize destek olabilirsiniz!


5 Ağustos 2015 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde Ukrayna’da Shakhtar Donetsk ve Fenerbahçe futbol maçı gerçekleşti. Bu maçın yayını sırasında Reckitt Benckiser Group’un markası olan Durex prezervatif bir reklam yayınladı. Reklamda aşağıda görülen görseldeki gibi “Ukrayna’da yanındayız” yazısı yer alıyordu.


Ukrayna, birçok Doğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi, seks “ticaretinin” yoğun olduğu ülkeler arasındadır. Türkiye, istatistiksel olarak, Ukrayna’ya para karşılığı seks amaçlı seyahat eden erkeklerin sayısının en çok olduğu ülkelerdendir. Bir prezervatif markasının, Ukrayna’da gerçekleşen bir futbol maçında “yanındayız” mesajını yayınlıyor olmasının sebebi aşikârdır. Durex’in yayınlamış olduğu bu reklam, Ukrayna’yı seks amaçlı ziyaret edenlerin oluşturduğu ve tüm Ukraynalı kadınları etkileyen algıyı desteklemektedir. Ukrayna bir genelev değildir, Ukrayna’da yaşayan tüm kadınlar seks işçisi değildir. Bu algının beslenmesinden ötürü, Ukrayna’ya seyahat eden erkek turistlerin karşılaştıkları her kadından para karşılığı seks talep ederek cinsel tacizde bulunduğunu biliyoruz. Uluslar arası bir markanın Türkiye ayağının, Ukraynalı kadınları zan altında bırakarak bu algıyı pekiştirmesini kınıyoruz! Ayrıca, yaratılan bu algı nedeniyle ülkemize gelen pek çok kadın turistin tacize uğramasının teşvik edildiğini düşünüyoruz. Reckitt Benckiser Group Türkiye müşteri temsilciliğiyle hem telefon aracılığıyla hem de e-posta aracılığıyla yaptığımız görüşmelerden sonra Durex Türkiye Twitter hesabında aşağıdaki açıklama yayınlanmıştır.Bu açıklamanın, reklamda ima edilen “desteği” yok sayarak, durumu örtbas etmeye çalışan bir açıklama olduğunun bilincindeyiz. Biz, sağlıklı cinsel yaşamın her iki cinsiyet için de önemini bilen ve doğum kontrol yöntemlerini teşvik edenler olarak Durex’in esas amacının bir ülkenin kadınlarını zan altında bırakmak yerine sağlıklı cinsel yaşamın önemini pekiştirmek olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bu konu hakkında FEMEN’in yaptığı açıklamayı da buradan okuyabilirsiniz.


Reckitt Benckiser Group Türkiye ve Durex Türkiye’yi yayınlamış oldukları reklamdaki hatalarını kabul etmeye, bu reklamdan dolayı hem yazılı basında hem de sosyal medyada bir özür metni yayınlamaya davet ediyoruz. Reckitt Benckiser Group Türkiye ve Durex Türkiye’yi özür dilemeye çağırmak için bu link üzerinden bir imza atarak bize destek olabilirsiniz!